Frikadellerne der blev til en syg gris i ren ærgelse

07feb

BLOG af Pia Nyholm Bestyrelsesmedlem DF-Randers.

Beboerlistens Byrådsmedlem vil på byrådsmødet den 8. februar 2015, forsøge at udstille både V og DF som partier der ønsker at skade byens børn, fordi kommunens institutioner ikke må fravælge svinekød i forbindelse med deres madordninger. Hvad er op og hvad er ned på byrådsmedlemmets påstande?

Jeg har samlet nogle udtalelser fra professor Henrik Westh fra MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital om ikke andet må han jo vide hvad det drejer sig om.

Kan svine-MRSA smitte dig gennem det kød, du tilbereder derhjemme? Fødevarestyrelsen kalder risikoen minimal og ifølge professor Henrik Westh er der ikke grund til at frygte svinekød i madlavningen.

 

»Svine-MRSA smitter ikke i nær samme grad som for eksempel salmonella, og ganske almindelig sund fornuft kan reducere risikoen for smitte«, siger han.

Ifølge Henrik Westh, sidder MRSA-bakterierne på kødets overflade, så hvis blot man steger kødet godt igennem her, skulle risikoen for at få bakterien ind i kroppen være elimineret.

Stærkt overdrevet
I hakket kød sidder bakterier over det hele, så Henrik Westh anbefaler, at du går efter en kernetemperatur på 70-75 grader, når du for eksempel steger frikadeller.

Ligesom det gælder for at undgå spredning af andre typer bakterier ved køkkenbordet, er det vigtigt at holde skærebrætter med kød og grønt adskilt og at vaske dem grundigt efter brug. Ifølge Henrik Westh er det rigeligt at give dem en tur i opvaskemaskinen ved 65 grader for at dræbe bakterierne.

En obligatorisk håndvask efter håndtering af fersk kød og efter madlavningen i 15 sekunder med varmt vand og sæbe er desuden en sikker metode til at holde dig selv og din familie bakteriefri, mener professoren.

At holde sig fra at spise svin, fordi man vil udelukke en risiko, vil være en stærkt overdreven reaktion, siger han.

»Der er slet ikke noget mad, du kan spise, hvis du er bange for bakterier generelt, for de findes i alle afskygninger i alle slags fødevarer. Og som det gælder for andre bakterier, kan du undgå at få MRSA ind i kroppen med ganske enkle forholdsregler«.

En panik reaktion fra en dårlig taber, der sidder fast i sin egen ærgelse uden mulighed for at komme videre? Ja, mon ikke – Kom nu videre, vi har vigtigere ting at tage os til.

grynte